Μυρωδικα

Στη μαγειρική τα μυρωδικά διακρίνονται συνήθως σε βότανα και μπαχαρικά. Τα βότανα αναφέρονται στα φυλλώδη πράσινα ή ανθοφόρα τμήματα του φυτού (νωπά ή αποξηραμένα), ενώ τα μπαχαρικά παράγονται από άλλα μέρη του φυτού (συνήθως αποξηραμένα), περιλαμβανομένων των σπόρων, του φλοιού, των ριζών και των καρπών.

Στη μαγειρική τα μυρωδικά διακρίνονται από τα λαχανικά από το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται σε μικρές ποσότητες για να παρέχουν γεύση και όχι ουσία στην τροφή.

Τα βότανα είναι δυνατό να είναι πολυετή φυτά όπως το θυμάρι ή η λεβάντα, διετή όπως ο μαϊντανός ή μονοετή όπως ο βασιλικός. Τα πολυετή βότανα είναι δυνατό να είναι θάμνοι όπως το δενδρολίβανο ή δέντρα όπως η δάφνη. Μερικά φυτά χρησιμοποιούνται τόσο ως βότανα όσο και ως μπαχαρικά, όπως ο άνηθος και οι σπόροι άνηθου ή τα φύλλα και οι σπόροι του κολίανδρου. Ορισμένα βότανα όπως εκείνα της οικογένειας του δυόσμου χρησιμοποιούνται τόσο στη μαγειρική όσο και για ιατρικούς σκοπούς.

Άνηθος Δυόσμος Κύμινο Λεμονοθύμαρο
dill mint cumin lemon thyme
Μαϊντανός Μαντζουράνα Πιπέρι Σχοινόπρασο
parsley marjoram pepper chives