Καλαμποκελαιο

corn oil

Το καλαμπόκι ή αραβόσιτος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σιτηρά παγκοσμίως και αποτελεί τη βασική τροφή σε πολλές χώρες του κόσμου. Όχι μόνο παρέχει τις απαραίτητες θερμίδες για την καθημερινή και σωστή λειτουργία του μεταβολισμού, αλλά επιπλέον είναι πλούσια πηγή βιταμινών Α, Β, Ε καθώς και πολλών μεταλλικών στοιχείων. Η υψηλή περιεκτικότητα του σε φυτικές ίνες εξασφαλίζει εξαρχής τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στην πρόληψη ασθενειών του πεπτικού όπως η δυσκοιλιότητα και οι αιμορροΐδες, καθώς και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στο καλαμπόκι λειτουργούν ως αντικαρκινικοί παράγοντες και δρουν προληπτικά της νόσου του Alzheimer.

Πλούσια πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων: Το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β και θρεπτικά συστατικά, όπως η θειαμίνη και η νιασίνη. Η θειαμίνη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας των νεύρων και της γνωστικής λειτουργίας. Η νιασίνη θωρακίζει από ασθένειες που σχετίζονται συνήθως με τον υποσιτισμό.

Το καλαμπόκι είναι επίσης καλή πηγή παντοθενικού οξέος το οποίο είναι απαραίτητο. Περιέχει τους απαραίτητους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπίδια για τον σωστό μεταβολισμό του οργανισμού μας. Η ανεπάρκεια του φυλλικού οξέος σε έγκυες γυναίκες οδηγεί σε γέννηση ελλιποβαρών βρεφών και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα κατά τη γέννηση. Το καλαμπόκι παρέχει μεγάλο κομμάτι της καθημερινής απαίτησης του οργανισμού μας σε φολικό οξύ. Το κίτρινο καλαμπόκι είναι πλούσια πηγή βήτα-καροτίνης, η οποία μαζί με τη βιταμίνη Α, αποτελούν στον οργανισμό μας απαραίτητο συνδυασμό για τη διατήρηση της καλής όρασης και του υγιούς δέρματος. Οι πυρήνες του καλαμποκιού είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε, που είναι απαραίτητο φυσικό αντιοξειδωτικό. Το καλαμπόκι περιέχει επίσης άφθονο φωσφόρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, σίδηρο και χαλκό. Ο φωσφόρος είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της φυσιολογικής ανάπτυξης, την υγεία των οστών και την ομαλή λειτουργία των νεφρών. Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση του φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού και για την αντοχή των οστών. Το καλαμπόκι περιέχει επίσης ιχνοστοιχεία όπως το σελήνιο.

Αντιοξειδωτικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες του καλαμποκιού: Το καλαμπόκι αποτελεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν τον καρκίνο, ο οποίος προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Είναι επίσης πλούσια πηγή ενός φαινολικού σύνθετου οξέος, του φερουλικού οξέος, αντικαρκινικού παράγοντα που έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός στην καταπολέμηση των όγκων του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του ήπατος. Το καλαμποκέλαιο έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιαθηρωματική επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης, εμποδίζοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Ιδιαίτερα η κατανάλωση του φλοιού του καλαμποκιού μειώνει την LDL χοληστερόλη του πλάσματος, με αποτέλεσμα τη μείωση της απορρόφησης της κακής χοληστερόλης από τον οργανισμό.

Αποτρέπει την αναιμία: Η βιταμίνη Β12 και το φυλλικό οξύ που περιέχονται στο καλαμπόκι συντελούν στην πρόληψη της αναιμίας η οποία προκαλείται από την έλλειψη αυτών των βιταμινών.

Προστασία κατά του διαβήτη και της υπέρτασης: Η κατανάλωση των κόκκων του καλαμποκιού βοηθά στη διαχείριση του μη-ινσουλινοεξαρτώμενου σακχαρώδη διαβήτη, και είναι αποτελεσματική κατά της υπέρτασης λόγω της παρουσίας των φυτοχημικών φαινολικών στοιχείων σε ολόκληρο το φυτό.