Λεμονοθυμαρο

lemon thyme

Το λεμονοθύμαρο είναι χωνευτικό, στυπτικό, τονωτικό και γενικότερα δυναμωτικό. Έχει ιδιότητες ίδιες με το θυμάρι με ξεχωριστή, έντονα λεμονάτη γεύση.

Πολλές από τις ενώσεις που βρίσκονται στο θυμάρι είναι γνωστό ότι έχουν την ικανότητα πρόληψης ορισμένων ασθενειών και προώθησης και ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα φύλλα του θυμαριού αποτελούν εξαιρετική πηγή σιδήρου, ασβεστίου, μαγγανίου, μαγνησίου, σεληνίου και καλίου. Λόγω αυτών των στοιχείων, το θυμάρι χρησιμοποιείται ως αντιοξειδωτικό, βοηθώντας στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού.

Όλες οι σημαντικές βιταμίνες είναι επίσης παρούσες στο θυμάρι: η βιταμίνη C, που βοηθά το σώμα να δημιουργήσει και να αναπτύξει αντίσταση ενάντια στις μολύνσεις και τις ελεύθερες ρίζες, η βιταμίνη Α, που είναι απαραίτητη για την όραση, το δέρμα και τις υγιείς βλεννογόνους μεμβράνες των κυττάρων, καθώς και η βήτα-καροτίνη, που προστατεύει από τον καρκίνο του πνεύμονα. Στο θυμάρι υπάρχουν επίσης η βιταμίνη Κ και η βιταμίνη Β-6, που είναι ευεργετικές για τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο, συμβάλλοντας έτσι στην ανακούφιση από το άγχος.

Το φρέσκο θυμάρι έχει το υψηλότερο επίπεδο αντιοξειδωτικών. Περιέχει φαινολικά αντιοξειδωτικά όπως ζεαξανθίνη, λουτεΐνη, πιγκενίνη, ναρινγκενίνη, λουτεολίνη και θυμονίνη.