Μαντζουρανα

marjoram

Η μαντζουράνα είναι φυτό πασίγνωστο από την αρχαιότητα, με μυρωδάτα, χνουδωτά, ωοειδή, μικρά φύλλα και θαυμάσιο άρωμα.

Στις μέρες μας δυστυχώς η μαντζουράνα χρησιμοποιείται πολύ λίγο στην ελληνική κουζίνα, ενώ στους αρχαίους χρόνους θεωρούνταν τροφή και φάρμακο παράλληλα.

Η μαντζουράνα αποτελεί μια από της ισχυρότερες πηγές φυσικών αντιοξειδωτικών μαζί με τη ρίγανη, το θυμάρι και το δεντρολίβανο. Περιέχει πλήθος άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως ιχνοστοιχεία (σίδηρο, ψευδάργυρο, φωσφόρο, ασβέστιο, μαγγάνιο), μέταλλα, βιταμίνες (βιταμίνη C, νιασίνη, βιταμίνη Α, βιταμίνη Β6, φολλικό οξύ, βιταμίνη Κ και β-καροτίνη) και αιθέρια έλαια.

Η μαντζουράνα έχει αντισηπτικές, αντιμικροβιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Είναι ιδανική για τις παθήσεις του αναπνευστικού, ενώ βοηθά επίσης σημαντικά στις ανωμαλίες του πεπτικού συστήματος, ανακουφίζοντας από τον μετεωρισμό και τη δυσπεψία.