Οσπρια

Όσπρια ονομάζονται οι ώριμοι, αποξηραμένοι καρποί των φυτών που ανήκουν στην οικογένεια των ψυχανθών και καλλιεργούνται κυρίως σε περιοχές με θερμό κλίμα. Τα όσπρια είναι άμεσα συνδεδεμένα με την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, καθώς αποτελούν την πιο πλούσια πηγή πρωτεϊνών από οποιαδήποτε άλλη καλλιεργήσιμη τροφή, ιδιότητα που τα έκανε πολύτιμα και αναντικατάστατα σε εποχές που δεν υπήρχε κρέας σε αφθονία. Έτσι, συνδυαζόμενα με υδατάνθρακες όπως ρύζι, σιτάρι ή ζυμαρικά, τα όσπρια προσέφεραν φθηνή, θρεπτική και απόλυτα ισορροπημένη διατροφή.

Όταν τα όσπρια ξεραίνονται, αυξάνονται οι θρεπτικές τους ουσίες, δηλαδή, πέρα από τις φυτικές πρωτεΐνες, οι βιταμίνες Α και C καθώς και εκείνες της ομάδας Β. Εκτός από φυτικές πρωτεΐνες τα όσπρια περιέχουν και υδατάνθρακες, οι οποίοι αποτελούν πηγή ενέργειας, ενώ έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και αλάτι. Τα όσπρια αποτελούν πλούσια πηγή υδατοδιαλυτών φυτικών ινών (βοηθώντας έτσι τη σωστή λειτουργία του εντέρου), φωσφόρου, ασβεστίου, σιδήρου και φυσικών αντιοξειδωτικών. Ως πηγή αντιοξειδωτικών, τα όσπρια προστατεύουν από διάφορα είδη καρκίνου, βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης, ενώ είναι και χρήσιμα στους διαβητικούς, επειδή έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τέλος  βοηθούν στο αδυνάτισμα, αφού μια κούπα όσπρια περιέχει λιγότερο από ένα γραμμάριο λίπους, ενώ σταθεροποιούν και την αρτηριακή πίεση.

Τα όσπρια έχουν πλέον αναγνωριστεί ως ισχυρό είδος διατροφής και συγκαταλέγονται στα μακροβιοτικά τρόφιμα, εκείνα δηλαδή που πρέπει να τρώμε συχνά, αν θέλουμε να ζήσουμε υγιείς μέχρι τα βαθιά γεράματα, ενώ βρίσκονται στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας διατροφής.

Τα Ηνωμένα Έθνη κήρυξαν το 2016 χρονιά των οσπρίων. Την ίδια χρονιά ξεκινήσαμε και εμείς το δικό μας εγχείρημα της δημιουργίας αυτών των φαγητών delitas, που έχουν ως βάση τα όσπρια (ροβίτσα, ρεβύθι, φάβα, φακή), αλλά και κάποια προϊόντα της οικογένειας των δημητριακών/ψευδοδημητρικών (πλιγούρι, κινόα).

Κινόα Πλιγούρι Ροβίτσα
kinoa bulgur rovitsa
Ρεβύθι Φάβα Φακή
chickpeas fava lentils