Κινοα

kinoa

Η κινόα (quinoa) ανήκει στο είδος των ψευδοδημητριακών και προέρχεται από τη Νότια Αμερική. Χώρες προέλευσης είναι συνήθως η Βολιβία και το Περού, όπου καλλιεργείται σε πολύ μεγάλο υψόμετρο. Προσπάθειες για την καλλιέργειά της έχουν γίνει και στην Ευρώπη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων (FAO) έχει ανακηρύξει την κινόα ως υψηλής διατροφικής αξίας τρόφιμο, με εντυπωσιακή βιοποικιλότητα και με σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια παραγωγής τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πρόσφατες μελέτες παρέχουν πολύ εκτεταμένο κατάλογο με τα αντιφλεγμονώδη φυτοθρεπτικά συστατικά της κινόα. Αυτός ο μοναδικός συνδυασμός των αντιφλεγμονωδών ενώσεων στην κινόα μπορεί να είναι το κλειδί για την κατανόηση σε προκαταρκτικές μελέτες σε ζώα, που δείχνουν μειωμένο κίνδυνο προβλημάτων που σχετίζονται με φλεγμονή (συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας), όταν τα ζώα τρέφονται με κινόα σε καθημερινή βάση. Ο κατάλογος των αντιφλεγμονωδών φυτοθρεπτικών συστατικών στην κινόα είναι τώρα γνωστό ότι περιλαμβάνει πολυσακχαρίτες,  υδροξυκινναμικά και υδροξυβενζοϊκό οξέα,  φλαβονοειδή όπως η κερσετίνη και καμφερόλη και σαπωνίνες, συμπεριλαμβανομένων των μορίων που προέρχονται από το ολεανικό οξύ. Μικρές ποσότητες του αντιφλεγμονώδους ωμέγα-3 λιπαρού οξέος, του α-λινολενικού οξέος (ALA), περιέχονται επίσης στην κινόα.

Σε σύγκριση με δημητριακά όπως το σιτάρι, η κινόα έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λίπος και μπορεί να παράσχει στην καρδιά πολύτιμες ποσότητες από υγιή λίπη όπως τα μονοακόρεστα λιπαρά (με τη μορφή του ελαϊκού οξέος). Δεδομένης αυτής της μεγάλης περιεκτικότητας σε λιπαρά, οι ερευνητές αρχικά είχαν υποθέσει  ότι η κινόα θα ήταν πιο ευαίσθητη στην οξείδωση και η προκύπτουσα θρεπτική βλάβη θα ήταν μεγαλύτερη. Ωστόσο πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η κινόα δεν οξειδώνεται  τόσο γρήγορα όπως θα ήταν αναμενόμενο λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας σε  λίπος. Το εύρημα αυτό είναι σημαντικό από διατροφική άποψη. Το μαγείρεμα με σιγοβράσιμο ή στον ατμό δεν μειώνει σημαντικά την ποιότητα των λιπαρών οξέων της κινόα, επιτρέποντας να απολαμβάνουμε την υφή και τη γεύση της μετά το μαγείρεμα, διατηρώντας παράλληλα αυτό το θρεπτικό συστατικό όφελος.

Οι επιστήμονες των τροφίμων υποθέτουν ότι είναι ακριβώς η ποικίλη συστοιχία αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στην κινόα (συμπεριλαμβανομένων διαφόρων μελών της οικογένειας της βιταμίνης Ε, όπως α-, β-, γ- και δ-τοκοφερόλη καθώς και των φλαβονοειδών που αναφέρθησαν πιο πάνω) εκείνη που συμβάλλει σε αυτή την προστασία από την οξείδωση.