Ρεβυθι

chickpeas

Όπως και στην ιστορία του φασολιού, με την καλλιέργειά του να είναι γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων και να συγκεντρώνεται σε περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο, τον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή, το ρεβύθι αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πρόταση για γαστρονομικές περιπλανήσεις. Με τους εμπόρους ταξίδεψε στην Ινδία, όπου λατρεύτηκε όσο κανένα άλλο όσπριο και χρησιμοποιήθηκε σε αμέτρητες συνταγές αλμυρές και γλυκές, ενώ πολύ διαδεδομένο είναι και το ρεβυθάλευρο που δίνει εξαιρετικής γεύσης ψωμιά και πίτες.

Είναι όσπριο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και περιέχει 20-28% πρωτεΐνη, 50-55% υδατάνθρακες και μόλις 4-7% λιπαρά, ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Τρώγονται βραστά σε κατσαρόλα, μαγειρευτά στο φούρνο, αλέθονται και τηγανίζονται ως φαλάφελ, ενώ μια από τις πιο υποτιμημένες μορφές τους είναι και τα στραγάλια, που αποτελούν ένα πολύ υγιεινό εναλλακτικό σνακ στη θέση των ξηρών καρπών.

Στο οροπέδιο του Φενεού στην ορεινή Κορινθία, παράγονται επίσης μοναδικά ρεβύθια, όπως επίσης και στον θεσσαλικό κάμπο.