Αλατι

salt

Θαλασσινό αλάτι σημαίνει, ευνόητα, αλάτι που προέρχεται από τη θάλασσα και όχι από εξόρυξη σε ορυχεία αλατιού, όπως για παράδειγμα το ορυκτό αλάτι Ιμαλαΐων. Ιωδιούχο αλάτι ονομάζεται εκείνο στο οποίο έχει γίνει προσθήκη ιωδίου, επιπλέον της φυσικής περιεκτικότητάς του.

Το θαλασσινό αλάτι είναι πολύτιμος ηλεκτρολύτης για το σώμα, ρυθμίζει δηλαδή την ισορροπία των υγρών στον οργανισμό. Από την αρχαιότητα, με πρώτο τον Ιπποκράτη (400 π.Χ.), έχει ανακαλυφθεί η αξία του θαλασσινού αλατιού και η επίδρασή του στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς. Πρόσφατες μελέτες αναδεικνύουν τα πολλά οφέλη από το φυσικό αλάτι: ισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου, ενισχύει τον μεταβολισμό, ρυθμίζει την πίεση του αίματος, δεν κάνει κατακράτηση υγρών, τονώνει τον οργανισμό κάνοντάς μας εξυπνότερους, χαρούμενους και πιο δραστήριους ανθρώπους.

Η μανία των τελευταίων δεκαετιών για μείωση του αλατιού στους υπερτασικούς φαίνεται ότι αποτελούσε γενικευμένη υπερβολή, αφού πρόσφατες επιστημονικές έρευνες αναδεικνύουν πολύ περισσότερα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση αλατιού με μέτρο, παρά από την εξάλειψή του από το καθημερινό τραπέζι και το μαγείρεμα.