Ελιες

black olives

Ο καρπός της ελιάς αποτελεί εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Δίνει στον ανθρώπινο οργανισμό φυτικές ίνες και μέταλλα και είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης Ε. Η βιταμίνη Ε, ως γνωστό, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί να καθυστερήσει τη γήρανση των κυττάρων.

Οι ελιές είναι επίσης πλούσιες σε αντιοξειδωτικά καροτένια και σε βιταμίνη Α, που ενισχύει το ανοσοποιητικό, συμβάλλει στη θεραπεία δερματικών παθήσεων, λειτουργεί κατά της καρκινογένεσης, προλαμβάνει τη γήρανση της επιδερμίδας και συμβάλλει στην ανάπτυξη γερών δοντιών, οστών και μαλλιών.

Οι ελιές περιέχουν ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο και σίδηρο. Διαθέτουν 60 φορές περισσότερο ασβέστιο από το ελαιόλαδο και δεκαπλάσιο φωσφόρο, ενώ διαθέτουν τριακόσιες φορές μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης Α (ως β-καροτενίο).

Η θρεπτική αξία των μαύρων ελιών υπερτερεί εκείνης των πράσινων. Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι μαύρες ελιές είναι επίσης πιο πλούσιες σε τοκοφερόλες (αντιοξειδωτικές ουσίες). Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα μικροθρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στις μαύρες ελιές είναι ευεργετικά στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και την πρόληψη της οστικής απώλειας, ιδιαίτερα στα μηριαία οστά. Επίσης το μασλινικό και το ολεανολικό οξύ που υπάρχουν σ΄αυτές, βοηθούν στην αναστολή της ανάπτυξης και του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων στο κόλον.