Καπαρη

capers

Η κάπαρη αποτελεί πηγή αρκετών μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως ο χαλκός, ο σίδηρος και το σελήνιο. Τα μπουμπούκια της κάπαρης περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνες A, C, Ε, Κ, ω-3 λιπαρά, καθώς και φυτοστερόλες (σε μικρότερες ποσότητες). Όμως το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό, που καθιστά την κάπαρη σπουδαία τροφή, είναι η υψηλή περιεκτικότητά της σε φλαβονοειδή (ουσίες με έντονη αντιοξειδωτική -και όχι μόνο- δράση), όπως η κερκετίνη, η ρουτίνη και η καμφερόλη.

Από τις βρώσιμες πηγές της κερκετίνης η κάπαρη είναι ίσως η πιο πλούσια πηγή στη φύση. Μελέτες δείχνουν ότι η κερκετίνη δρα και ως αντιισταμινικό (υποβοηθώντας έτσι σε καταστάσεις αλλεργίας), ενώ παράλληλα παρουσιάζει αντιβακτηριδιακές, αντιυπερτασικές, αναλγητικές, αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η περιεκτικότητα της κάπαρης σε ισοθειοκυανικά άλατα. Οι ουσίες αυτές, οι οποίες εμπεριέχονται σε σημαντικές ποσότητες και στα σταυρανθή (μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών), ασκούν προφυλακτική επίδραση έναντι του καρκίνου του μαστού, μέσω της εμπλοκής τους στον μεταβολισμό των οιστρογόνων και της ενίσχυσης των ενδογενών αντιοξειδωτικών μηχανισμών του ανθρώπινου οργανισμού.