Κρεμμυδι

onion

Το κρεμμύδι είναι λαχανικό που καλλιεργείται σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου και καταναλώνεται σε όλη την υδρόγειο. Προσφέρει εξαιρετική γεύση σε κάθε πιάτο, αλλά συνδέεται επίσης και με σειρά από οφέλη για την υγεία εκείνων που το καταναλώνουν.

Όλοι γνωρίζουν ότι τα κρεμμύδια έχουν θεραπευτικές, αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Επιδρούν στη μείωση του σακχάρου στο αίμα αυξάνοντας την ποσότητα της ελεύθερης ινσουλίνης. Προσφέρουν καρδιαγγειακά οφέλη επειδή μειώνουν τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και την υψηλή αρτηριακή πίεση, βοηθώντας στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης και της διαβητικής καρδιοπάθειας. Αυτές οι ευεργετικές επιδράσεις οφείλονται πιθανώς στις θειικές ενώσεις που περιέχουν τα κρεμμύδια, στο χρώμιο και στη βιταμίνη Β6, η οποία βοηθά στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, μειώνοντας τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης, η οποία αποτελεί άλλον σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά επεισόδια.

Τα κρεμμύδια ωφελούν την γαστρεντερική υγεία. Η συστηματική κατανάλωσή τους –τουλάχιστον δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα- έχει συνδεθεί με τον σημαντικά μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Τα κρεμμύδια περιέχουν σημαντικό αριθμό φλαβονοειδών, με πιο γνωστή την κερσετίνη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη όγκων σε ζώα και να προστατεύσει τα κύτταρα του παχέος εντέρου από τις βλαβερές συνέπειες ορισμένων καρκινογόνων ουσιών.

Τα κρεμμύδια ενισχύουν την υγεία των οστών. Είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για τις γυναίκες, οι οποίες έχουν αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης καθώς περνούν στην εμμηνόπαυση. Με τις αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητές τους τα κρεμμύδια είναι χρήσιμα για τη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων που σχετίζονται με φλεγμονώδεις παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η αλλεργική φλεγμονώδης αντίδραση του άσθματος και η αναπνευστική συμφόρηση που σχετίζεται με το κοινό κρυολόγημα.

Τα κρεμμύδια θεωρούνται φυσικοί αντιπηκτικοί παράγοντες. Το θείο που περιέχεται σε αυτά μπορεί να καταστείλει τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων, εμποδίζοντας έτσι τους θρόμβους στο αίμα.