Λεμονι

lemon

Το λεμόνι, αυτός ο θησαυρός της μεσογειακής κουζίνας, περιέχει 22 αντικαρκινικές χημικές ενώσεις, μεταξύ των οποίων τη λεμονίνη, έλαιο που καταπολεμά ή και σταματά ακόμη τη μεγέθυνση των καρκινικών όγκων στα ζώα, καθώς και το φλαβονειδές γλυκοσίδη, που σταματά τη διαίρεση των καρκινικών κυττάρων.

Η φλούδα του λεμονιού περιέχει το σημαντικότατο συστατικό tangeretin, που έχει αποδειχτεί τρομερά αποδοτικό για δυσλειτουργίες του εγκεφάλου, όπως η νόσος Parkinson.

Το λεμόνι περιέχει βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην ουδετεροποίηση των ελευθέρων ριζών οι οποίες ευθύνονται για το γήρας καθώς και για τις περισσότερες ασθένειες. Το λεμόνι είναι πολύ καλός φυσικός λιποδιαλύτης. Η κατανάλωσή του βοηθά στην απώλεια βάρους. Επειδή είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και σε φλαβονοειδή, λειτουργεί ενάντια σε μολύνσεις από ιούς όπως η γρίπη και το κρύωμα.

Το λεμόνι έχει επίσης αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Σύμφωνα με έρευνες, ο χυμός λεμονιού μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια της ελονοσίας, της χολέρας, του τύφου, της διφθερίτιδας και άλλων ασθενειών.

Το λεμόνι βοηθά ζωτικά όργανα του οργανισμού. Αποτελεί λοιπόν εκπληκτικό τονωτικό για το συκώτι, διαλύει το ουρικό οξύ και άλλα δηλητήρια και υγροποιεί τη χολή. Επίσης βοηθά το έντερο, καθαρίζοντάς το και επίσης αυξάνοντας την περίσταλσή του, συντελώντας στην κίνησή του και επομένως στην κανονική του λειτουργία. Τέλος το λεμόνι βοηθά τους νεφρούς, επειδή το κιτρικό οξύ του χυμού του λεμονιού βοηθά στη διάλυση του χολόλιθου, των εναποθέσεων ασβεστίου και της πέτρας στους νεφρούς.