Σκορδο

garlic

Το σκόρδο περιέχει μια ουσία γνωστή ως αλισίνη, στην οποία οφείλει και τη χαρακτηριστική μυρωδιά του, αλλά και την προστασία του ίδιου του φυτού από εισβολείς (έντομα, μικροοργανισμοί). Περιέχει υψηλή ποσότητα βιταμίνης Β6 και C, μαγγανίου, σεληνίου, ενώ πλήθος επιστημονικών ερευνών αναδεικνύουν τις ευεργετικές ιδιότητές του. Ανάμεσα στις ιδιότητες αυτές είναι το ότι ενισχύει την ανοσοποιητική λειτουργία του οργανισμού, ότι δρα ως υποχοληστερολαιμικό, ότι μειώνει τα λιπαρά οξέα (τριγλυκερίδια) και επίσης μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Γενικά συνιστάται να καταναλώνεται ωμό, αποφλοιωμένο και είτε κομμένο σε κομματάκια είτε πολτοποιημένο.