Ταραμας λευκος

taramas

Ο ταραμάς είναι ουσιαστικά τα αυγά του μπακαλιάρου ή του κυπρίνου (αυγοτάραχο), τα οποία αφαιρούνται από το ψάρι, αλατίζονται και τοποθετούνται για ωρίμανση για κάποιες μέρες, ενώ στη συνέχεια ανακατεύονται μετά από κάποιες απαραίτητες διαδικασίες, δημιουργώντας τον γνωστό σε όλους μας ταραμά.

Στη δική μας συνταγή χρησιμοποιείται ο  άσπρος ταραμάς, που είναι ανώτερης ποιότητας σε σχέση με τον κόκκινο, ο οποίος παίρνει το χρώμα αυτό λόγω των πρόσθετων χρωστικών ουσιών, οι οποίες δημιουργούν πιο εντυπωσιακό (λόγω χρώματος) έδεσμα.

Το αυγοτάραχο αποτελεί σημαντική πηγή βιταμινών Α και D, μαγνησίου, ψευδαργύρου, ασβεστίου, φωσφόρου και καλίου. Η βιταμίνη Α βοηθάει στην υγεία των ματιών, τονώνει το ανοσοποιητικό και κάνει καλό στο δέρμα. Η βιταμίνη D είναι σημαντική για την υγεία των οστών, όπως επίσης ο φωσφόρος και το μαγνήσιο, ενώ ο ψευδάργυρος συντελεί στην καταπολέμηση λοιμώξεων ενισχύοντας το ανοσοποιητικό και το κάλιο βοηθά τον οργανισμό να αποβάλλει το πλεονάζον νάτριο, συντελώντας στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Επίσης το ωμό καλαμποκέλαιο το οποίο προσθέτουμε στη μους ταραμά χαρίζει πολύτιμα πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία ωφελούν την καρδιά. Τέλος το λεμόνι προσδίδει στη μους ταραμά τη βιταμίνη C, η οποία είναι αντιοξειδωτική και σημαντική για το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ωστόσο γενικά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην κατανάλωση μεγάλων μερίδων από αυτό το εξαιρετικό έδεσμα, το πλούσιο σε γεύση και θρεπτικά οφέλη, λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε νάτριο. Ιδιαίτερα  όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπέρτασης,  πρέπει να είναι πολύ φειδωλοί στη δοσολογία που θα φάνε.