ταχινι

tahini

Το ταχίνι που χρησιμοποιείται στη συνταγή της delitas είναι αυτό στην κλασική του μορφή, αποτελούμενο δηλαδή από 100% αλεσμένο σουσάμι, που ψήνεται είτε αποφλοιωμένο είτε με τον φλοιό του (ολικής αλέσεως) και κατόπιν αλέθεται.

Πρόκειται για πολύτιμο τρόφιμο, καθώς περιέχει πλήθος θρεπτικών συστατικών, πολύτιμων για την καλή υγεία του οργανισμού μας. Το ταχίνι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες (Ε, Β1, Β2, νιασίνη κ.α.), αμινοξέα και υδατάνθρακες. Οι πρωτεΐνες αυτές, που αποτελούν ποσοστό περίπου 20%, είναι φυτικές πρωτεΐνες χαμηλής βιολογικής αξίας. Όταν όμως το ταχίνι συνδυαστεί με τρόφιμα όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκύπτουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ισάξιες των ζωικών πρωτεϊνών.

Το ταχίνι είναι ακόμη πλούσιο σε ασβέστιο καταπολεμώντας έτσι την οστεοπόρωση, κάλιο και ψευδάργυρο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, μαγγάνιο και σελήνιο με έντονη αντιοξειδωτική δράση, χαλκό για την ενίσχυση των αρθρώσεων, σίδηρο για την τόνωση του οργανισμού και την καταπολέμηση της αναιμίας.