Αλατι: Γενικες πληροφοριες

To αλάτι ή αλλιώς επιστημονικά χλωριούχο νάτριο (NaCl) έχει απασχολήσει στις μέρες μας επιστήμονες και πλατύ κοινό σε σχέση με την κατανάλωσή του, τις φανερές και κρυφές πηγές προέλευσής του στα τρόφιμα και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στην υγεία μας.

Στο παρελθόν ήταν τόσο πολύτιμο, που το χρησιμοποιούσαν ως νόμισμα. Για χάρη του γίνονταν ακόμα και πόλεμοι! Στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, για μεγάλο χρονικό διάστημα, η πληρωμή των στρατιωτών γινόταν με μερίδες αλατιού. Η λέξη salary (μισθός) έχει ρίζα από το sal που είναι το αλάτι στη λατινική γλώσσα. Οι Έλληνες θεωρούσαν το αλάτι σύμβολο φιλίας και αλληλεγγύης και επισφράγιζαν με αυτό τις συμφωνίες τους, ενώ σε μερικές χώρες της Ασίας οι κάτοικοι έκαναν τις αγορές και τις πωλήσεις με κομμάτια αλατιού. Τέλος διάφοροι λαοί χρησιμοποιούσαν το αλάτι ως δώρο στις θυσίες και στις προσφορές τους προς τους θεούς, σκορπίζοντάς το στους αγρούς.

Η υπερβολική όμως κατανάλωσή του έχει υψηλότατο κόστος, γιατί κύρια το αλάτι ευθύνεται για την υψηλή αρτηριακή πίεση. Ακόμη και σε άτομα που δεν πάσχουν από υπέρταση, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να την προκαλέσει με συνέπειες δραματικές, αφού το έμφραγμα και το εγκεφαλικό συνδέονται άρρηκτα με την υψηλή αρτηριακή πίεση. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει διαταραχές στα νεφρά (έλκος), να συμβάλλει στην απώλεια ασβεστίου με αποτέλεσμα να αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, και τέλος να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου. Επίσης διαταράσσει την ισορροπία νατρίου–καλίου μέσα και έξω από τις κυτταρικές μεμβράνες και δυσχεραίνει έτσι την ομαλή λειτουργία τους. Η σχέση αλατιού και υπέρτασης είναι επίσης υπό συζήτηση σήμερα. Μελέτες που έγιναν δείχνουν μικρή αύξηση της πίεσης στα όρια του στατιστικού λάθους. Άλλωστε η κύρια αιτία της υπέρτασης είναι οι χρόνιες κακές διατροφικές συνήθειες. Ακόμη και οι έρευνες έχουν στραφεί πια προς το άλλο συστατικό του αλατιού, το χλώριο, μιας και η μέχρι στιγμής ενοχοποίηση του νατρίου έχει οδηγήσει τους γιατρούς σε λάθος μονοπάτια και υστερικές απαγορεύσεις προς τους υπερτασικούς. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η ισορροπία καλίου και νατρίου. Το νάτριο και το κάλιο στον οργανισμό λειτουργούν ως ηλεκτρολύτες (το κάλιο μέσα στα κύτταρα και το νάτριο στο αίμα και στους ιστούς). Οι φυσικές τροφές χωρίς αλάτι περιέχουν αρκετή ποσότητα καλίου, έτσι λίγο αλατάκι ενισχύει την παρουσία του νατρίου και συνεισφέρει στην πολυπόθητη ισορροπία.

Πρέπει να ξέρουμε ότι όλα τα τρόφιμα από μόνα τους περιέχουν αλάτι. Αυτό σημαίνει ότι το αλάτι που προσθέτουμε κατά την ετοιμασία των φαγητών είναι επιπρόσθετο. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι καθημερινές ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού σε αλάτι δεν ξεπερνούν το ένα κουταλάκι του τσαγιού (δηλαδή 5-6 γραμ./ημέρα). Με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και διατροφής που έχουμε επιβάλει στον εαυτό μας, φορτώνουμε τον οργανισμό μας με πολλαπλάσια αυτής της συνιστώμενης δόσης. Τα καπνιστά και τα παστά προϊόντα είναι από τα πλούσια σε αλάτι τρόφιμα.

Το αλάτι και το νάτριο χρησιμοποιούνται κυρίως ως συντηρητικό αυτών των τροφίμων. Στη delitas τα χρησιμοποιούμε σε μικρές ποσότητες και δεν υπάρχει πρόσθετο αλάτι στην υπόλοιπη συνταγή. Αντί αυτού προσθέτουμε μυρωδικά και βότανα για ένα απολαυστικό αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιαστε